Mystiset rasvat

Rasvoja on monenlaisia ja monissa eri muodoissa. On esimerkiksi rypsi-, oliivi-, kookos-, pellava- ja hamppuöljyjä. Niitä on levitteinä, juoksevana, niin kutsuttuina piilorasvoina, kiinteitä, kasvirasvoja jne..
Kaikenmoisia. Niistä menee pää pyörälle kun yrittää ottaa selvää mitä käyttää.

Suosittelen käyttämään nyrkkisääntönä kylmäpuristettuja (neitsyt, virgin) ja tummassa, mieluiten lasipullossa olevia öljyjä. Levitteissä parhaimpia on voi tai oikea kookosrasva. Ja ei koskaan ikinä kevyt levitteitä tai kevyt tuotteita ylipäätään!
Öljyjen olisi hyvä olla kylmäpuristettuja, jotta mahdollisimman paljon öljyn hyvistä ominaisuuksista on vielä tallella kulkeutuessaan elimistöösi.

Oliiviöljy nyt on tunnetusti yksi parhaimpia helposti saatavilla olevista öljyistä, joten siitä on hyvä lähteä liikkeelle ja katsoo sen tumman pullon ja kylmäpuristettu/neitsyt. Oikea kunnollinen kylmäpuristettu kookosöljy on parhaimpia rasvoja  mitä on ja toimii hyvin ihonhoidossakin! Pitää vain muistaa jättää hyllyyn ne munkin paistoon tarkoitetut käsitellyt kookosrasvat. Hamppuöljy on ehdottomasti myös todella ravinnerikas öljy, mutta sitä joutuu hakemaan luontaistuotekaupoista.

Kannattaa muistaa että öljyt menettävät lämmitettäessä hyvät ominaisuutensa nopeasti, jotenka käytä mahdollisimman lämpöä kestäviä öljyjä, kuten oliivi tai kookos. Rypsiöljy ei kestä lämpöä hädin tuskin ollenkaan ja muuntuu elimistölle haitalliseksi lämmittäessä.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sitten puhutaan hieman monelle mystisestä omega-rasvahappojen perheestä. Eli niistä tunnetuimpana omega-3, 6 ja ehkä 9. Omega-3 on se tärkein oikeastaan näistä, jota ihmiset eivät saa ravinnostaan tänä päivänä tarpeeksi, kun taas omega-6 tulee joka tuutista ja aiheuttaa elimistöllemme epätasapainon näiden välillä, joka johtaa kehomme tulehdustilaan ja altistaa elämäntapasairauksille. On siis todella tärkeätä että ihmiset ymmärtäisivät puuttua omega-3-rasvahappojensa tasapainoon ja keskustelisivat asiasta.

Tutkimuksia on tehty ympäri maailman vaikka kuinka paljon ja on todistettu moneen otteeseen sen tärkeys ja puutos ihmisillä. Omegat ovat rasvahappoja joita elimistömme ei pysty itse tuottamaan ja ovat kuitenkin elintärkeitä ja dna:hamme koodattuja kehomme rakenneaineita.

Moni näkee tuotteissa merkinnän Omega-3, mutta eivät tiedä määristä tai siitä kuinka se imeytyy elimistöömme hölkäsen pöläystä. Omega-rasvahapoissa on alfalinoleenihappo(esiaste), jota on monessa omega-3-tuotteessa, mutta alfalinoleenihapoista vain n. 15% pystyy muuntumaan EPA- ja DHA-rasvahapoiksi, jotka ovat tärkeimmät omega-3-rasvahapot. Tosin tuostakin vain murto-osa imeytyy elimistöömme, joten tarvitsemme riittävää ja laadukasta kalaöljyvalmistetta päivittäin!
Toinen vaihtoehto olisi syödä rasvaista luomukalaa (lohta) joka päivä n. 150g. Mistä tahansa kalasta kun ei saa omega-3-rasvahappoja.
Linkki wikipediaan alfalinoleenihapoista: Alfalinoleenihappo
Linkki Omega-3-rasvahapoista yleisesti wikipedian sivuille: Omega-3-rasvahapot
Linkki DHA-rasvahapoista wikipediaan: Dokosaheksaeenihappo
Linkki EPA-rasvahapoista wikipediaan: Eikosapentaeenihappo

Eli on tärkeätä että ymmärrät DHA:n ja EPA:n tärkeyden ja juuri nuo ovat ne joita varten täytyisi nauttia laadukasta ja riittävää kalaöljyvalmistetta, josta saamme riittävän saannin näitä tärkeitä rasvahappoja. Ja klikkaa lukemaan tästä linkissä oleva teksti, koska kaupanhyllyltä on vaikea löytää sopiva tuote, jossa olisi kaikki tarvittava kohdillaan hyvään hintaan.
Ota yhteyttä tässä asiassa ehdottomasti minuun ja voimme selvittää elimistösi tasapainon ja aloittaa oikean öljyn käytön!!!

Ongelma yleisesti miksi emme saa tarpeeksi ravinnossamme näitä rasvoja on yksinkertaisesti ruoan teollistuminen ja rasvaiset kalat joista meidän pitäisi saada sitä yllinkyllin on teollistunut myös. Kalat kasvatetaan verkkoaltaissa ja ruokitaan rehuilla, josta kalat eivät saa tuotetuksi omega-rasvahappoja.
Luonnonkaloissa taas on riski erilaisille taudeille ja epäpuhtauksille, mutta ennen kaikkea ne ovat huomattavasti arvokkaampia ja vaikeammin saatavilla, ellet itse kalasta ja silti suomen vesissä ne tuskin syövät oikeata ravintoa(planktonia), josta kalat tuottavat omegan.

Suosittelen lukemaan Tri Tolosen sivuja ja tässä suora linkki uuteen hyvin seikkaperäisesti selitettyyn asiaan rasvoista: LUE! http://www.tritolonen.fi/index.php?page=articles&id=173

Olen kerännyt tietoa asiasta monesta eri lähteestä ja yhdistellyt sopivammaksi luettavaksi tekstipläjäykseksi google docsiin, johon linkki tässä: LUE https://docs.google.com/document/d/1H-r8bQtcnFJ_wts8HbJ0G0JeWnBV1jtkFXtLlR8vjXU/edit#

Linkistä yllä saat suurimman osan tiedosta mitä koen tarpeelliseksi ymmärtääksesi mistä omegoissa on kyse.

Toinen mihin jokaisen pitäisi tutustua on Parantavat rasvat kirja.
Kirjan on kirjoittanut yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja hänen miehensä liikuntafysiologi Jani Somppi.
Tämä kirja kertoo paljon muutakin kuin vain rasvoista ja auttaa jokaista avaamaan silmänsä ruokateollisuuden tyhjänpäiväisiin lupauksiin ravinnosta.
Kirjasta pokkariversio on vain noin 9,95€ kirjakaupoista tai joissain marketeissakin on näitä top10 hyllyissä näkynyt.
Täältä saat kirjan vain 7,95€ http://cdon.fi/kirjat/somppi%2c_taija/parantavat_rasvat-19016864

Kirjan lyhyt esitelmä:
Diabetes, verenpaine, kolesteroli, ylipaino, astma... Apua! Miksi kevytlevitteet, ruokaympyrät ja lääkkeet eivät auta?Tämän kirjan luettuasi tiedät, mistä rasvasodassa on kysymys. Saat tietoa elintarviketeollisuuden kytköksistä, ravintosuositusten haasteista, kevyttuotteiden haitoista, ravinneköyhästä ruokavaliosta ja rasvojen tarpeellisuudesta. Perinteinen lautasmalli ei ehkä sovikaan kaikille!Ruokavalio voi alkaa vääristyä jo lapsena, kun kouluruoasta saa niukasti vitamiineja ja rasvoja mutta paljon tärkkelystä. Tällainen ruoka ei tue kasvavan lapsen kehitystä eikä paranna keskittymisja oppimiskykyä. Elämän loppupäässä taas ylilääkityt vanhukset syövät kevytlevitteillä höystettyä ruokaa ja kärsivät rasvaliukoisten vitamiinien puutteesta.Kirjassa kerrotaan vähähiilihydraattisen dieetin perusteista ja parantavista rasvoista sekä annetaan ohjeita ruokavalion muuttamiseen. Mukana on myös parantumistarinoita kirjoittajien klinikalta. Pelkästään voin ja kalaöljyn lisääminen ruokavalioon auttaa monia voimaan paremmin ja toipumaan muun muassa kivuista, suolistovaivoista ja allergioista. Ajatuksia herättävää tietoa ravinnosta tosielämän esimerkkien valossa!


Kiitos mielenkiinnostasi ja jätä ihmeessä palautetta!

Lisätietoja ja jos haluat saada rasvahappotasapainosi kuntoon ota yhteyttä minuun!
Tiina Söderholm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti