Kasvit ovat värikkäitä ja yleensä mitä värikkäämpiä ne ovat, sen terveellisempiä ne ovat!
Se johtuu paljolti siitä että värejä muodostavat yhdisteet ovat tärkeitä ihmisen terveydelle.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kasvikunnan voimakkaat värit
Barcelonan La Rambla kävelykadun torilta väriloistoa |
Kasveissa värit houkuttelevat pölyttäjiä, varoittavat myrkyllisyydestä ja torjuvat kasvitauteja. Värien biokemialliset yhdisteet toimivat kasvien kannalta välttämättömissä elintoiminnoissa. Monet väriaineet ovat fytokemikaaleja, jotka osallistuvat aktiivisesti yhteyttämiseen ja ovat mukana ohjaamassa kasvin elintoimintoja kuten päiväpituusreaktioita. Syönnin jälkeen kasvisten väriaineen vaikutus muuttuu ja muun muassa ihmisissä kasvien väriaineet muuttavat toimintaansa, mutta ovat edelleen hyvin tarpeellisia. Ilman värejä ei olisi elämää!
Viimeaikaiset tutkimukset paljastavat myös, että ihmisten terveyden ylläpitäjänä kasvisten väriaineilla on tärkeitä tehtäviä. Monet väriaineet toimivat elimistössämme antioksidantteina ehkäisten muun muassa sydän- ja verisuonitautien syntyä. Kasvien väriaineet estävät veren rasvahappojen hapettumista eli härskiintymistä kehossamme. Väriaineiden oletetaan toimivan yhteistyössä vitamiinien ja kivennäisaineiden kanssa. Tutkijat uskovat myös, että kasvien väriaineet voivat estää myös monia muitakin sairauksia, kuten syöpiä. Silloin nämä kemialliset yhdisteet estävät soluissa tapahtuvia haitallisia muutoksia.
Väriaineita on usein kuorikerroksissa, missä ne ovat mukana torjumassa mikrobien hyökkäyksiä. Hyödylliset tehoaineet eivät aina ole värikkäitä, mutta näyttää siltä, että monet erityisen värikkäät kasvikset sisältävät näitä puolustuskykyä parantavia aineita tavallista enemmän. Esimerkiksi sinällään väritöntä askorbiinihappoa eli C-vitamiinia on paljon värikkäissä hedelmissä ja marjoissa.
Päivittäin viittä väriä
Päivittäin olisi suotavaa syödä viittä eri väriä: vihreää, sinistä/purppuraa, punaista, keltaista/oranssia ja valkoista. Voimakas vihreä väri kertoo, että kasviksessa on paljon yhteyttäviä viherhiukkasia, joissa on rautaa. Vihreissä kasviksissa on myös paljon luteiinia ja indolihappoja, joiden molempien tiedetään edistävän terveyttä. Vihreiden kasvisten tiedetään ehkäisevän syöpää ja parantavan luuston kuntoa. Tyypillisiä vihreitä kasviksia ovat salaatti- ja kaalikasvit sekä pavut ja herneet.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sininen/purppura
Kasvien sinisen ja purppuran sävyt ovat antosyaanien ja fenoliyhdisteiden synnyttämiä värejä. Vahvimmillaan ne ovat monissa marjoissa ja hedelmissä. Näiden lisäksi tutut vihannekset kuten sipuli, kukka- ja parsakaali sekä peruna ovat jalostuksen myötä muuttuneet värikkäämmiksi ja näiden lilan väristen lajikkeiden terveysvaikutukset ovat moninkertaisia vaaleisiin perustyyppeihin verrattuna. Sinertävien flavonoidien uskotaan parantavan muistia ja hidastavan vanhenemista.
Antosyaanit ovat ryhmä vesiliukoisia flavonoideja, joilla arvellaan olevan erilaisia terveyshyötyjä.
Ne ovat samalla punaisia, violetteja ja sinisiä väriaineita kasveissa, ja niitä käytetään myös elintarvikeväreinä (E163).
Antosyaanien terveysvaikutuksia ei ole vielä laajamittaisesti ja kliinisesti tutkittu.
Antosyaanit saattavat alustavan näytön pohjalta ehkäistä seuraavia tauteja:
- syöpä
- neurologiset sairaudet
- tulehdukset
- diabetes.
Koeputkessa antosyaanit ovat tehokkaita antioksidantteja, mutta vaikutus häviää ruuansulatuksessa. Antosyaanien terveysvaikutukset perustuvatkin muuhun kuin antioksidatiivisuuteen, esimerkiksi erilaisiin entsyymireaktioihin.
Seuraavat kasvit sisältävät runsaasti antosyaania:
- marja-aronia
- tumma viinirypäle
- munakoiso
- musta riisi
- mustat Beluga-linssit
- mustat pavut
- violetti bataatti
- mustikka
- kirsikka
- vadelma
- karpalo
- acai
- punaherukka.
Erilaisia antosyaaneja
Antosyaaneja ovat esimerkiksi seuraavat yhdisteet (suluissa E-koodi):
- Syanidiini (E163a) on oranssinpunainen väriaine, jota esiintyy paljon mm. mustikan, mustaherukan, puolukan ja punasipulin kuoressa.
- Delfinidiini (E163b) on väriltään violetti tai sininen. Sitä on runsaasti mustikassa, mustaherukassa, karpalossa ja granaattiomenassa.
- Malvidiini (E163c) on violetti väriaine, jota esiintyy esimerkiksi mustikassa ja punaviinissä.
- Pelargonidiini (E163d) on väriltään harmaansininen tai sinipunainen. Nimensä mukaisesti sitä esiintyy pelargonioissa.
- Peonidiini (E163e) on myös harmaansininen/sinipunainen väriaine. Sitä on eniten karpalossa. Peonidiini tuhoutuu pakastettaessa.
- Petunidiini (E163f) on tummanpunainen tai violetti väripigmentti, jota esiintyy esimerkiksi marja-aronian marjoissa.
Antosyaanin varsinaista flavonoidiosaa kutsutaan antosyanidiiniksi. Kasveissa siihen on aina kiinnittynyt sokeri: sana “antosyaani” tarkoittaakin tarkasti ottaen antosyanidiinin ja sokerin yhdistettä.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Punainen
Punaiset väriaineet kuuluvat antosyaaneihin. Punaisista väriaineista tunnetuin on tomaatin lykopeeni, jota esiintyy myös vesimelonissa ja verigreipissä. Lykopeenin vaikutuksista tiedetään jo paljon ja sen puutteella näyttää olevan selvä yhteys sekä sydän- ja verisuonitautien esiintymiseen että miesten eturauhassyöpään. Maissa, joissa syödään paljon tomaattiruokia, ei näitä sairauksia esiinny yhtä yleisesti kuin meillä. Muun muassa salaattien terveysvaikutukset lisääntyvät punaisen värin myötä.
Antioksidantti lykopeeni on hyvä esimerkki väripigmentin terveysvaikutuksesta joissakin punaista väriä sisältävistä kasvikunnan antimista.
Lykopeeniä sisältävät parhaiten:
- Tomaatti = paras lykopeenin lähde!
- Punainen vesimeloni
- Papaija
- Punainen chili
- Ruusunmarja
- Aprikoosi
- Veriappelsiini
- Verigreippi
- Vaaleanpunainen guava
- Parsa poikkeuksena sisältää lykopeeniä hyvin vaikka ei olekkaan punainen.
Miksi käyttää kasveja jotka sisältävät lykopeeniä? Alla muutama pätevä syy.
Lykopeeni tutkimusten mukaan ehkäisee ainakin seuraavia sairauksia:
- Syöpä
- Sydän- ja verisuonitaudit
- Sydäninfarkti
- Aivohalvaus
- Muistin heikkeneminen
- Harmaakaihi
- Silmänpohjan ikärappeuma.
- Hidastamaan ihon vanhenemista
- Auttaa suojautumaan auringon UV-säteilyä vastaan
- Parantaa eturauhassyövän ennustetta
- Hillitsee maksasyövän kasvua.
Lykopeeni varastoituu elimistöön vain muutamaksi päiväksi, joten sitä sisältäviä kasveja kannattaa käyttää päivittäin. Suomalaisilla on huomattavasti muita eurooppalaisia vähemmän veressään lykopeeniä.
Nämä kasvit jotka sisältävät lykopeeniä eroavat muista todella paljon sillä pienellä mutalla että lämmittäminen tuo esiin tämän terveellisen vaikutuksen, kun yleensä lämmittäminen tuhoaa ravinteita kasveista. Tästä syystä ketsuppi hyvänä esimerkkinä on hyvä lykopeenin lähde, mutta mieluiten mahdollisimman vähäsokerisena versiona!
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Keltainen
Keltaiset ja oranssit värit ovat usein merkki siitä, että kasvis sisältää paljon vitamiineja ja nämä kasvikset virkistävät oloa. Väriaineista tunnetuin on oranssi beetakaroteeni, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Tiedetään, että ilman beetakaroteenia ihon ja limakalvojen kunto sekä näkökyky heikkenisivät. Mielenkiintoista on se, että tutkimuksissa ei ole saatu samaa hyötyä, jos beetakaroteenia on syötetty pillereinä. Näyttää siltä, että tehokkain tapa varmistaa päivittäinen beetakaroteenin saanti, on syödä porkkanaa, lehtivihanneksia, bataattia tai meloneja.
Beetakaroteeni on A-vitamiinin esiaste, antioksidantti ja puna-oranssi väripigmentti monissa kasveissa. Tutkimusten mukaan sillä on monia terveyshyötyjä ihmisille.
Tutkimukset viittaavat siihen, että beetakaroteeni
- Parantaa elimistön puolustuskykyä
- Suojaa aivohalvaukselta
- Ehkäisee muistihäiriöitä
- Suojelee ihoa UV-säteiltä ja edesauttaa ruskettumista
- Vahvistaa ikääntyvien keuhkoja
- Pienentää todennäköisyyttä sairastua syöpään
- Ehkäisee sydäninfarkteja.
Hyviä beetakaroteenin lähteitä ovat muun muassa
- Mango
- Papaija
- Porkkana
- Aprikoosi
- Pinaatti
- Lehtikaali
- Kurpitsa.
Beetakaroteenista lisää wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/Beetakaroteeni
Luteiini on rasvaliukoinen karotenoidi, joka edistää erityisesti silmien terveyttä.
Tutkimusten mukaan luteiini
- suojaa silmiä uv-säteilyn haittavaikutuksilta
- vähentää riskiä saada harmaakaihi
- ehkäisee silmänpohjan ikärappeutumaa ja lieventää sen oireita
- pienentää riskiä sairastua valtimotauteihin.
Erään tutkimuksen mukaan luteiini ja zeaksantiini yhdessä nautittuna vähentävät valoherkkyyttä.
Luteiinille ei ole yleisesti hyväksyttyä saantisuositusta, mutta näkemykset suositellusta päiväsaannista vaihtelevat yleensä 4-10 milligramman välillä. Luteiini imeytyy parhaiten rasvaisen aterian yhteydessä.
Luteiinilla ei ole havaittu erityisiä haittavaikutuksia. Ainoastaan suuria määriä nautittaessa iho voi kellastua, sillä luteiini varastoituu ihoon.
Luteiinin lähteet
Hyviä luteiinin lähteitä ovat
- avokado
- pinaatti
- vihreät pavut
- parsakaali
- selleri
- kesäkurpitsa
- ruusukaali
- pistaasipähkinät
- maissi
- porkkana
- kiivi
- appelsiinimehu
- oranssi paprika.
Myös kananmunan keltuainen on hyvä luteiinin lähde: luteiinia ei ole siinä paljon (0,2 – 0,3 mg/muna), mutta keltuaisesta se imeytyy ylivoimaisesti parhaiten.
Luteiini väri- ja lisäaineena
Luteiini on myös puna-oranssi väripigmentti kasveissa. Matalina pitoisuuksina se näyttäytyy keltaisena.
Luteiinia käytetään elintarvikevärinä munivien kanojen ja broilerin rehussa. Se antaa lihalle ja munankeltuaiselle keltaisemman värin.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Valkoinen/ruskea
Valkoisia ja ruskeita värejä kannattaa sisällyttää myös päivittäiseen ruokaan. Tehokkaimpia valkoisten kasvisten flavonoideja ovat sipulikasvien kversetiini ja allisiini, joiden tiedetään torjuvan virusten ja bakteerien hyökkäyksiä. Myös kaalikasvien värittömät sulfidiyhdisteet ovat terveyttä edistäviä. Ruokalusikallinen sipulisilppua ruoan mukana riittää kattamaan päivittäisen kversetiinin saannin. Jos ei pidä sipulista, löytyy kversetiiniä mm. omenista. Siitakesienissä esiintyvä lentinaani on tunnettu terveysvaikutuksistaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan tämä suojaravintoaine ehkäisee hyvin monia sairauksia.
"Allisiini (diallyylitiosulfinaatti) on antibioottinen yhdiste, jota esiintyy muun muassa valkosipulissa. Valkosipuli sisältää alliinia (C6H11NO3S), jota siinä on noin prosentin verran. Kun valkosipuli leikataan tai murskataan, alkaa alliini allinaasi-entsyymin vaikutuksesta muuttua allisiiniksi. Allisiinilla puolestaan on kyky estää bakteereiden, hiivojen, sienten kasvua ja myös virusten lisääntymistä. Joidenkin tutkimusten mukaan sen on todettu estävän myös kasvainten kasvua estäessään kasvaimen mitoosin.
Tislatusta valkosipuliöljystä valmistetuissa tuotteissa ei ole allisiinia. Allisiini säilyy murskatussa valkosipulissa vajaan vuorokauden, jonka jälkeen se alkaa hajota muiksi rikkiyhdisteiksi kuten diallyylidisulfidiksi(C6H10S2). Myös kuumentaminen hävittää allisiinin." Lähde: http://fi.wikipedia.org/wiki/Allisiini
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti