Luonnon terveysantimet

Tästä löydät paljon tietoa luonnon terveellisimmistä kasveista. Paljon näitä superkasveja kasvaa ihan suomessa luonnostaan!

En ala turhaan keksimään pyörää uudestaan, vaan laitan linkit suoraan todella asiantuntevaan ja hienon kotiyrityksen sivuille, josta löytyy ravintosisällöt ja mitä sairauksia mahdollisesti ehkäisevät.

Ne joita sivuilla ei ole tai pidän henkilökohtaisesti todella hyvinä, laitan itse tälle samaiselle sivulle jota luet juuri nyt, kuten pakurikääpä ja selleri.


"Terveellisen ravinnon säännöllinen nauttiminen pitää elimistön itseparantamisjärjestelmää yllä. Ihmisen elimistö on sopeuttanut biokemialliset prosessinsa vuosituhansien kuluessa luonnollisten ravintoaineiden koostumukseen. Valtaosan viimeisestä 2 miljoonasta vuodesta ´ihminen´ on nauttinut tuoretta tai kuivunutta kasvisravintoa sekä satunnaisemmin tuoretta lihaa. Monet tutkimukset ovat todenneet hedelmien ja vihannesten runsaan nauttimisen alentavan sydän-, verisuoni- ja syöpäsairauksia. Kuitenkin useat vitamiinipillereillä tehdyt tutkimukset eivät olekaan antaneet samoja tuloksia. Syytä tähän ei toistaiseksi täysin tunneta, mutta melko varmasti se liittyy kasvien fytokemikaalien yhteisvaikutukseen. Terveyttä edistäväksi eli funktionaaliseksi ruoaksi sanotaan ravintoaineita, joilla on erityisiä terveyttä edistäviä vaikutuksia. Jotkut terveysravintoaineista ovat aivan normaaleja ravintoaineita jotkut taas ovat korkealla teknologialla tuotettuja elintarvikkeita kuten esim. Benecol tai laktobasillus jogurtit. 

Amerikkalaiset tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että hyvällä ruokavaliolla voi alentaa syöpäriskiä 30 - 40 %. Dieetti ja elintavat alentavat eri syöpälajien kohdalla sairastumisriskiä seuraavasti:
  • Suolistosyövät 65 - 75 %
  • Rintasyöpä 30 - 50 %
  • Eturauhassyöpä 10 - 20 %
  • Keuhkosyöpä 90 - 95 %

Amerikkalaiset sairastuvat eri syöpiin 30 kertaa enemmän kuin esim thaimaalaiset, jotka syövät paljon kasviravintoa. Väestötutkimukset osoittavat jatkuvasti, että kasvisravinnon nauttimisen ja syöpäsairauksien välillä on selvä syy-yhteys. Eräiden tutkimusten mukaan vihannesten syöpää estävä vaikutus alkaa vasta kun niitä nautitaan vähintään 500 g päivittäin."

Pakurikääpä

Kyseinen kääpä eli puuta lahottava sieni on minulle todella uusi tuttavuus, mutta olen jo oppinut sen olevan maailman ehkä terveellisimpään kärkeen kuuluva luonnon lahja meille. Sisältää lukemattomia ravinteita ja terveysvaikutuksia, mutta on helposti saatavilla ja käyttökohteita on monia. 
Lukaise alla olevasta linkistä koko sivu ja sijoita itseesi tuo muutama minuutti!
http://www.jaakkohalmetoja.com/fi/pakurikaapa/

Kananmuna

Kananmuna on koko kansalle tärkeä superruoka ja yksi terveellisin ja täydellisin kokonaisuus hyviä ominaisuuksia mitä luonnolla on tarjota. Lukaise linkin takaa enemmän tästä ihmeestä!
http://ellit.fi/liikunta-ja-terveys/ravinto-ja-laihdutus/kananmuna-oikea-superruoka

Kurkku

Monet eivät ajattele perinteistä kurkkua sen enempää, mutta se on todella terveellinen kasvi ja on hienoa että sitä käytetään melko paljon. Kurkkua kannattaa käyttää ehdottomasti myös mehuissa, jossa se tuo raikkaan maun.

Ravintosisältöä

Kurkussa on A-, K-, ja C-vitamiinia. Kurkku on vesipitoisimpia vihanneksia, ja siinä on vain noin 3% kuiva-ainetta eli niissä on vettä noin 94-97% ja sokeria 1,0-2,5%. Kurkun tekee erittäin arvokkaaksi ravintoaineeksi se, että siinä on runsaasti kivennäisaineita ja sen solujen sisältämä vesi on biologista vettä, jolla on hyvin paljon myönteisiä terveysvaikutuksia.

Kurkku edistää suolen toimintaa, hiusten kasvua sekä ehkäisee kynsien haurastumista.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kurkku

Voi

En usko kenenkään uskaltavan enään väittää voin olevan pahasta? Voi on kansanterveydelle todella tehokas ja edistävä tuote. Voi voitelee elimistöämme tehokkaasti ja et ehkä usko, mutta voin käyttö auttaa laihduttajaa ;) Hylkää margariinit suosiolla tältä istumalta, varsinkin kevyt versiot. Jo pienikin määrä päivässä margariiniä luo elimistölle haittaa (Parantavat rasvat kirja kertoo paljon tarkemmin ja enemmän).
http://fi.wikipedia.org/wiki/Voi
Alla linkki kirjan edulliseen hintaan ostamiseen 7,95€. Sivulla lukee myös kirjasta hyvä lyhytesitelmä.
http://cdon.fi/kirjat/somppi%2c_taija/parantavat_rasvat-19016864

Suklaa

Tämä niin väärinymmärretty pieni terveellinen herkkumme. Heti aluksi kerron sinulle että suklaa on todella hyvä ja terveellinen, kunhan se on RAAKAkaakaosta tehtyä. Tätä ei ole missään vaiheessa saatettu yli 42celsiuksen lämpötilaan ja lähes kaikki terveysvaikutukset ovat tallella kaakaopavusta.
Joten tämä suklaa jota joka paikassa on, myös tumma, sisältää yleensä lähes ainoastaan sokeria, rasvaa ja muita epämääräiseen kategoriaan kuuluvia ainesosia. Sisältö on myös lämpökäsitelty ja hyvin pitkälle prosessoitu. Myrkkyä siis. Raakasuklaa ei maistu monelle, sen ollessa hyvin vahvaa, mutta jos haluaa nauttia sen terveysvaikutuksista, voit valmistaa itse helposti monia hyviä suklaita ja jälkiruokia siitä. Itse käytän steviaa sokerin sijasta tuomaan makeuden.

Tästäkin superruoasta löytyy valtavasti hyvää tietoa herra Jaakko Halmetojan sivuilta seuraavasta linkistä: http://raakasuklaa.com/wordpress/

Varsiselleri

Selleri on sukua porkkanalle, fenkolille, persiljalle ja tillille. Se sisältää runsaasti mm. C-vitamiinia, K-vitamiinia, folaattia, B1, B2, B5, B6, A-vitamiinia, molybdenia, mangaania, kalsiumia, magnesiumia, kuitua ja kaliumia. 
Blendaamalla tai mehustamalla saat kaikki nämä kehollesi hyvää tekevät ravinteet imeytymään tehokkaasti ilman kuidun hidastamista ja enemmän kun mitä luultavasti söisit!

Auttaa perinteisesti mm. korkean verenpaineen hoitoon (2-4 vartta/päivä). Sellerin varsilla on lievästi diureettinen vaikutus. 
Alaston sellerimehu (eli pelkkänä sellerinä) maistuu suolaiselta natriumpitoisuuden vuoksi. Tämä suola kuitenkin on luonnollisessa muodoss ja täten sopii myös korkeasta verenpaineesta kärsiville tai joille pöytäsuola on kiellettyjen listalla.

Selleri tasapainoittaa elimistön happo-emästasapainoa neutralisoimalla happamuutta, mikä on varsin yleistä henkilöillä jotka välttelevät vihreää ruokavalioissaan.

Sellerin tunnetaan sisältävän vähintään kahdeksaa syöpää ehkäisevää yhdistettä, mm. asetyleenejä, jotka lopettavat syöpäsolujen kasvun, kumariineja, jotka auttavat estämään vapaita radikaaleja vahingoittamasta soluja sekä fenoleita, jotka pysäyttävät syöpäsolujen kasvua edistävien yhdisteiden toiminnan.

Selleri auttaa painonhallinnassa, alentaa huonoa kolesterolia, alentaa verenpainetta ja auttaa ummetukseen. Kalsiumin ansiosta se rentouttaa hermoja, se tehostaa munuaisten ja maksan toimintaa ja puhdistaa niitä. Suolojen ansiost ehkäisee turvotusta. Lisäksi selleri vähentää tulehduksia.

Selleri on myös luonnon viagranakin toiminut historiassa, joten siitä vain kokeilemaan ;)
Selleriä lärviin ja terveyttä kohti nääs!

Inkivääri

Jauhettu inkivääri on mausteena varmasti kaikille tuttu, mutta vaatimattoman näköinen tuore juuri on saattanut jäädä monelle vieraammaksi. Lähinnä piparkakkujen ja glögin ohella sitä on nähty aasialaisissa ravintoloissa niin thai-ruokaan raastettuna kuin sushin ohessa tarjoiltuna. Sitä saa kuitenkin useimmista tavallisista ruokakaupoista edulliseen hintaan. Kääntöpuolena on kuitenkin sen alkuperä, sillä inkivääri tulee useimmiten Kiinasta. Kiinan maaperä on yksi saastuneimpia, eikä luomutuotannon valvontakaan ole ollut ongelmatonta. Joskus törmää kuitenkin myös muualta tuotuun inkivääriin, joten kannattaa pitää silmät auki ja viimeistään silloin tarttua tilaisuuteen. Jääkaapissa se myös säilyy pitkään, joten sitä voi hieman vaikka hamstrata.
Inkivääri on perinteisen kiinalaisen lääketieteen suosikki, mutta se on tunnettu pitkään jopa länsimaisessa lääketieteessä. Inkivääri toimii niin vatsakipujen kuin pahoinvoinninkin lievittäjänä. Sitä on syötetty merisairaille sekä raskauspahoinvoinnista kärsiville. Tällä hetkellä Evira tosin suosittaa inkiväärin välttämistä kokonaan raskaus- ja imetysaikana. Kovin tieteellisesti pitävää selitystä en tälle suositukselle kuitenkaan löytänyt ja suhtaudunkin varsin skeptisesti tällaisiin kieltoihin. Lisäksi kiellossa mitä ilmeisemmin viitataan inkiväärivalmisteisiin, ei tuoreeseen inkivääriin. Kannattaa siis käyttää harkintaa ja punnita ainakin inkiväärin välttämättömyys ruokavaliossa. Itse luotan kuitenkin enemmän inkiväärin kaltaisiin kasviksiin kuin kemiallisiin nappeihin, joita huoletta syötetään myös raskaana oleville. Toisin kuin esim. vastaavaan tarkoitukseen käytetyt kemialliset lääkkeet, inkiväärin vaikutus ei kohdistu keskushermostoon vaan vatsan toimintaan ja on todettu jopa tehokkaammaksi.
Inkiväärin avulla voidaan hoitaa myös kuumepotilaita, sillä inkivääri lievittää tulehdustiloja. Merkittävintä onkin sen käyttömahdollisuus tulehduksiin liittyvien nivelsairauksien hoidossa. Sen lisäksi, että inkivääri hillitsee tulehdusta se myös lievittää kipua. Itse kokeilisin sitä myös korvatulehduksista tai tulehdusriskissä olevista haavoista kärsiville potilaille. Lisäksi inkivääriä on käytetty menestyksekkäästi lisäämään notkeutta. Muita käyttötarkoituksia inkiväärille on löydetty astman ja allergioiden hoidossa, sillä se irrottaa limaa keuhkoista. Inkiväärin puhdistavat vaikutukset ulottuvat niin sisäelinten kuin ihon hyvinvointiin.

Mantelimaito

Pähkinöihin ja siemeniin pohjautuvat maidot sopivat nautittavaksi sellaisenaan tai eri tavoin maustettuna. Niitä voi käyttää pirtelöiden ja kastikkeiden pohjaksi ja mihin vaan kerman tai maidon korvaavaa tuotetta tarvitseekin. Myös lämpimät juomat kuten kaakao onnistuvat. Kunnolla siivilöity pähkinämaito sopii jopa kahviin: esimerkiksi tunnettu Vitaorganic-kasvisravintola Lontoossa tarjoilee laadukkaat kahvinsa ja teensä tällaisella maidolla höystettynä! Maitoja voi lisäksi hapattaa jogurtin tyyppiseksi lisäämällä maitohappobakteereita.
Pähkinä- ja siemenmaidoissa säilyvät mukana pähkinöiden ja siementen proteiinit, hyvät rasvahapot sekä tärkeät hivenaineet kuten kalsium, jota on paljon erityisesti seesaminsiemenissä. Osa pähkinän/siemenen kuituun sitoutuneesta rasvasta tosin suodattuu maidosta siivilöitäessä. Nämä maidot ovat täyteläisyydessään oivallista talviravintoa ja erityisen helppoa ja ravitsevaa ruokaa myös lapsille.
Maitojen valmistus on vaivatonta, kunhan on jonkinlainen tehosekoitin käytössä. Lisäksi tarvitaan vähintään tiheäverkkoinen siivilä tai tarkoitukseen valmistettu harsokankainen suodatuspussiSiemenjuomiin voi käyttää esimerkiksi hampun-, seesamin-, tai auringonkukansiemeniä. Pähkinöistä mantelit ja hasselpähkinät ovat maistuvia maidon muodossa sekä kohtuuhintaisia. Myös siementen ja pähkinöiden yhdisteleminen tuottaa hyvän lopputuloksen. Oleellista on ainakin ensikertalaisena käyttää myös jotain makeutusta kuten taatelia tai agavea, jotta kokeilusta tulee menestyksekäs. Pikku ripaus hyvälaatuista suolaa, kuten Himalajan kristallisuolaa, poistaa mahdollista vetisyyden aromia. Sitten vain kamat koneeseen ja hur hur.

Esimerkkinä mantelimaito:
  • 2,5 dl manteleita kuorineen (ruskeita siis), mieluiten useamman tunnin liotettuina ja huuhdeltuina (edesauttaa sulamista)
  • 1 l vettä
  • 2-3 taatelia
  • (ripaus laatusuolaa)
  • (aitoa vaniljaa)
Sekoitetaan niin pitkään että liemi vaikuttaa mahdollisimman tasaiselta. Valutetaan siivilän tai pussin läpi. Siivilöinti jättää maidon hieman rakeiseksi, ja sileämpi lopputulos syntyy suodatuspussila. Suodata maito kankaan läpi: suodatuspussina toimii pähkinämaitopussi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti